Badania bakteriologiczne dla ZUW Pszenno i ZUW Bokserska
wykonane w dniach: 09.09. - 12.09.2024 r.
Badania bakteriologiczne dla ul. Strzelińska 6, BH-MED
wykonane w dniach: 06.05. - 09.05.2024 r.
Oznaczony parametr |
Jednostka |
ZUW Pszenno |
ZUW Bokserska |
BH-MED |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Ogółna liczba mikroorganizmów w temp. 22°C |
jtk/ 1ml |
nw |
nw |
nw |
bez nieprawidłowych zmian: zaleca się aby liczba mikroorganizmów nie przekraczała 100 jtk/1ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej i 200 jtk/1ml w kranie konsumenta |
Liczba bakterii grupy coli |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Liczba Escherichia coli |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Liczba enterokoków kałowych |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
0 |
0 |
Badania fizykochemiczne dla ZUW Pszenno i ZUW Bokserska
wykonane w dniach: 09.09. - 09.10.2024 r.
Badania fizykochemiczne dla ul. Strzelińska 6, BH-MED
wykonane w dniach: 06.05. - 23.05.2024 r.
Oznaczony parametr |
Jednostka |
ZUW Pszenno |
ZUW Bokserska |
BH-MED |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Odczyn pH |
8 ± 0,2 |
7,6 ± 0,2 |
7,7 ± 0,2 |
6,5-9,5 |
|
Barwa |
mg/l |
<5 |
<5 |
<5 |
akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
NTU |
0.92 ± 0,16 |
0.34 ± 0,06 |
0.38 ± 0,07 |
akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian; zakres wartości do 1,0 |
Zapach |
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
|
Smak |
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
|
Azotany |
mg/l |
<2 |
3.99 ± 0.48 |
3.79 ± 0.45 |
50 |
Azotyny |
mg/l |
<0.05 |
<0.05 |
<0.05 |
0.50 |
Jon amonowy |
mg/l |
<0.23 |
<0.23 |
<0.23 |
0.50 |
Chlorki |
mg/l |
40.4 ± 5.3 |
27.6 ± 3.6 |
38.9 ± 5.1 |
250 |
Suma chloranów i chlorynów |
mg/l |
<0.02 |
<0.02 |
0.04 ± 0.01 |
0.7 |
Fluorki |
mg/l |
0.27 |
0.22 ± 0.04 |
0.21 ± 0.04 |
1.5 |
Indeks nadmanganianowy |
mg/l |
<0.50 |
<0.50 |
<0.50 |
5.0 |
Siarczany |
mg/l |
120 ± 18 |
57 ± 9 |
57 ± 9 |
250 |
Chrom ogólny |
µg/l |
<1 |
<1 |
<1 |
50 |
Glin |
µg/l |
14.5 |
<10 |
<10 |
200 |
Kadm |
µg/l |
<0.2 |
<0.2 |
<0.2 |
5.0 |
Magnez |
mg/l |
11.8 ± 1.8 |
13.5 ± 2 |
14.4 ± 2.2 |
7 - 125 |
Mangan |
µg/l |
5.3 ± 1.3 |
<2 |
<2 |
50 |
Miedź |
mg/l |
<0.002 |
<0.002 |
<0.05 |
2.0 |
Nikiel |
µg/l |
<3.0 |
<3.0 |
<3.0 |
20 |
Ołów |
µg/l |
<3.0 |
<3.0 |
<3.0 |
10 |
Sód |
mg/l |
26.1 ± 3.9 |
17.1 ± 2.6 |
15.8 ± 2.4 |
200 |
Żelazo ogólne |
µg/l |
154 ± 38 |
<50 |
<50 |
200 |
Przewodność elektr. w temp. 25°C (kompensacja automatyczna) |
µS cm -1 |
578 ± 46 |
531 ± 42 |
567 ± 28 |
2500 |
Cyjanki ogólne |
µg/l |
<5 |
<5 |
<5 |
50 |
Antymon |
µg/l |
<1.5 |
<1.5 |
<1.5 |
5 |
Arsen |
µg/l |
<3 |
<3 |
<3 |
10 |
Bor |
mg/l |
0.029 ± 0.004 |
0.031 |
0.024 ± 0.004 |
1 |
Selen |
µg/l |
<1 |
<1 |
<1 |
10 |
Rtęć |
µg/l |
<0.1 |
<0.1 |
<0.1 |
1 |
Benzen |
µg/l |
<0.25 |
<0.25 |
<0.5 |
1 |
Benzo(a)piren |
µg/l |
<0.003 |
0.0091 |
<0.003 |
0.01 |
Suma WWA |
µg/l |
<0.006 |
0.024 |
<0.006 |
0.1 |
1,2-Dichloroetan |
µg/l |
<0.25 |
<0.25 |
<1 |
3 |
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu |
µg/l |
<0.25 |
<0.25 |
1.3 ± 0.2 |
10 |
Suma THM |
µg/l |
<0.25 |
<0.25 |
<1 |
100 |
Suma pestycydów |
µg/l |
<0.1 |
<0.1 |
<0.1 |
0.50 |
Akryloamid |
µg/l |
<0.04 |
<0.04 |
<0.04 |
0.10 |
Bromiany |
µg/l |
<2 |
<2 |
<2 |
10 |
Chlorek winylu |
µg/l |
<0.25 |
<0.25 |
<0.25 |
0.5 |
Niepewność metody określono jako niepewność rozszerzoną przy
poziomie ufności 95% i współczynniku rozszerzenia k=2,
obejmuje ona pobieranie próbek.
Dla wyników badań fizykochemicznych poniżej (<) i
powyżej (>) zakresu metody niepewności nie podaje się.