Jakość wody
Woda płynąca ze świdnickich kranów spełnia wszystkie normy i jest bezpieczna dla zdrowia i życia mieszkańców. Warunki, jakie muszą zostać spełnione, aby woda trafiła do mieszkańców zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. W celu kontroli jakości wody przeprowadzany jest monitoring kontrolny i przeglądowy, polegający na pobieraniu i badaniu próbek wody pod kątem bakteriologicznym oraz fizykochemicznym. Produkcja i jakość uzdatnionej wody jest nadzorowana przez Inspektorów Powiatowej Inspekcji Sanitarnej. Monitoring jest realizowany bezpośrednio w zakładach uzdatniania wody i w różnych punktach poboru wody na terenie m. Świdnicy.
Świdnica obecnie posiada dwa zakłady uzdatniania wody: ZUW Pszenno oraz ZUW Bokserska (nowoczesny i praktycznie bezobsługowy). Woda pozyskiwana jest ze studni głębinowych zlokalizowanych k. Pszenna i na terenie miasta Świdnicy. Następnie poddawana jest szeregom procesów m. in. napowietrzaniu (utlenianie żelaza i manganu), filtracji (osadzanie się utlenionego żelaza i manganu na złożach filtracyjnych), dezynfekcji na niskim poziomie nieodczuwalnym dla odbiorcy. Cały proces technologiczny i system kontroli służy uzyskaniu jak najlepszej jakości wody i spełnieniu wymogów zawartych w rozporządzeniu. Warto zaznaczyć, że woda kranowa często ma większe wymagania dot. jakości niż wody butelkowe pomimo dostarczania jej stuletnimi rurociągami. Zasadniczo woda kranowa różni się tym od wody butelkowanej, że jest poddana dezynfekcji. Czy w związku z tym rzeczywiście można pić ją bez przegotowania i stosować, jako tańszą alternatywę dla wody butelkowej? Jak najbardziej tak.
Świdnicka woda charakteryzuje się niską zawartością soli mineralnych, co mogłoby ją klasyfikować do wód nisko mineralizowanych a nawet bardzo nisko mineralizowanych w porównaniu do wód mineralnych. Natomiast posiada i tak więcej soli mineralnych od popularnych w sprzedaży wód źródlanych.